Cykla på vintern

Precis som många andra fordon så är cykeln ett färdmedel som mycket väl kan nyttjas under hela året. Dock finns det dem som under vinterhalvåret parkerar cykeln och låter den stå tills värmen kommer tillbaka. En stor anledning till att många väljer att ställa undan cykeln på vintern är risken för halka, som i sin tur ökar risken för att du ska råka ramla med cykeln. Oplogade vägar är även det någonting som många cyklister fasar för. Att ta sig fram i djup snö med två tunna däck är inte alltid så lätt och samtidigt vet man aldrig var under snötäcket som en isfläck kan dölja sig. Även den kyliga temperaturen är till viss del en bakomliggande anledning till att allt färre väljer cykeln under vintertid. Att cykla i snöstorm eller riktigt kyliga vindar kan bli väldigt tungt och framför allt kan sikten bli ganska så dålig.

Det finns dock saker som man kan göra för att fortfarande kunna nyttja cykeln även under vintern. Till exempel kan man utrusta den med dubbade däck, som klarar av hala körbanor på samma sätt som dubbade däck på en bil gör. För att synas i mörkret är ordentliga lampor och reflexer A och O, samtidigt som varma kläder hjälper dig hålla värmen under turen.

Många utav de olika tävlingarna i cykling äger rum under sommaren och därmed ses vintern som en lågsäsong när det kommer till cykel som sport. Under vinterhalvåret finns det däremot en mängd annan spännande sport att följa i rutan. Till exempel så spelas juniorvärldsmästerskapet i ishockey under mellandagarna och är en turnering som har fått allt mer uppmärksamhet i media under de senaste åren. När JVM 2019 spelas sker det hela i de kanadensiska städerna Vancouver och Victoria och juniorkronorna åker dit med målet inställt på medalj. Förutom juniorerna brukar även seniorerna spela en del matcher, men säsongen når ändå sin stora topp i maj då VM spelas. Man får inte heller förglömma alla ligor som spelas inom sporten där svenskarna har ett stort intresse för såväl de inhemska ligorna som de ute i världen.

Förutom ishockey så åks det även en hel del skidor, där världscuper körs inom flera olika discipliner. Skidorna är även dem ett fantastiskt färdmedel, som med ett gott underlag kan fungera som ett alternativ till cykeln. Dock brukar många tycka att längdskidor är något svårare att hantera och därmed börjar sin skidkarriär i backen.