Köpa rätt cykel

bike-1210679_960_720Vilken typ av cykel du ska ha beror helt och hållet på hur du har tänkt att använda denna. Den vanligaste typen av cykel är ändå standardcyklar, som är de som man ser allra mest utav i världen. Dessa cyklar finns i både dam- och herrmodell, men det är oftast dammodellen som man ser och idag spelar det inte så stor roll vilken man använder sig utav. Anledningen till att det finns dam- och herrcyklar går långt tillbaka i tiden, då man satte stängerna lägre på damcyklarna för att man skulle få plats med sin kjol eller klänning. Cyklarna finns i en mängd olika färger och märken och kan ofta kompletteras med olika tillbehör utifrån dina behov. Exempel på detta kan vara en cykelkorg, pakethållare eller en barnsits baktill.

Om du ska ha cykeln för att tävla så räcker det inte att köpa vilken tävlingscykel som helst, utan man bör dessutom välja en specifik typ utifrån vad för slags lopp man ska köra. Den detalj som skiljer sig är här främst däcken och då deras storlek och bredd. Rent generellt har tävlingscyklar smalare däck än vanliga vardagscyklar, men för vissa terränger krävs det ändå lite bredd för att få ett bra grepp. Också styrets utformning kan vara olika och här är det snarare en smaksak kring vad man ska välja. Gemensamt är dock att de alla brukar ha något slags bock-styre så att du kan förändra ställningen på dina händer under loppets gång.

Cyklar finns verkligen i alla möjliga prisklasser och för vissa krävs det nästan att du vinner på Lotto för att ha råd med dem. Även om du inte ska använda din cykel speciellt mycket kan det vara värt att lägga en extra slant på köpet, för att få ett fordon som håller och har en hög kvalitet.